innovaties omegaextract

In het FISCH-ICON project, Omega-extract, wordt de downstream processing van langketen omega-3 oliën uit autotrofe micro-algen op punt gesteld. De uiteindelijke doelstelling is om piloot hoeveelheden olie te produceren (10-50 liter schaal) die geschikt zijn voor de toepassing in de voedings-, voeder-, pharma en cosmetica industrie. De bevindingen zijn cruciaal om de haalbaarheid – zowel op technologisch als economisch vlak –op industriële schaal te kunnen inschatten.

De belangrijkste commerciële bron van de langketen omega-3 vetzuren is visolie. Aan deze olie zijn echter een aantal problemen verbonden. Autotrofe micro-algen kunnen een interessant alternatief vormen voor visolie als bron van langketen omega-3 vetzuren (EPA en DHA). De voordelen van deze ‘autotrofe micro-algen omega-3 olie’ zijn de aanwezigheid van EPA en DHA onder de vorm van polaire lipiden en een substantiële concentratie van carotenoïden en fytosterolen. Deze stoffen bieden namelijk een potentieel voordeel wat betreft oxidatieve stabiliteit en bio-beschikbaarheid.

Naast deze pluspunten qua samenstelling en eigenschappen is er ook nog een ander belangrijk voordeel dat micro-algen olie t.o.v. visolie biedt. Het brengt namelijk geen overbevissing met zich mee. De kweek van deze algen vindt onder gecontroleerde omstandigheden plaats en kan op allerlei soorten grond gebeuren. Bovendien stelt er zich geen probleem van contaminatie met zware metalen of persistente organische verbindingen.

Naast de downstream processing van algen, worden ook toepassingen van de extracten en de algenkweek onderzocht. De bevindingen hiervan helpen bij het bepalen van welke algen in welke hoeveelheden aangeleverd moeten worden. De projectpartners in dit onderzoek zijn Proviron, Ecotreasures, Gova, KU Leuven, VITO en UGent.