Behalve de initiële kosten van een bouwproject wordt tijdens een duurzaam bouwproces veel aandacht besteed aan het energieverbruik, CO2-uitstoot en levenscyclusmanagement van een gebouw. Kingspan ontwikkelde verschillende eenvoudige maar innovatieve systemen om de invloed op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

Zo is het Kingspan Sol-Air Integrated Collector niet alleen een volwaardig isolatiepaneel, maar fungeert het tevens als collector van zonne-energie voor de verwarming van het gebouw. Het gevelpaneel dat idealiter wordt voorzien van een donkere coating, vangt de zonne-energie eenvoudig op via de buitenbeplating. Daardoor warmt de lucht in de open kronen van het paneel op. Door de opwarming zal de lucht in de kronen stijgen, waardoor verse lucht van onderen het systeem in komt. De warme lucht wordt bovenaan het gevelpaneel het gebouw ingeleid. In het gebouw wordt de verwarmde lucht verder verspreid door lichte, energiezuinige ventilatoren voor een optimale warmteverspreiding. Temperatuursensoren in het systeem zorgen ervoor dat de ventilatoren alleen aanspringen wanneer dit noodzakelijk is om het gebouw op de gewenste temperatuur te houden.

Uit grootschalige tests van dit eenvoudige maar uitermate effectieve systeem blijkt dat de verwarmingskosten tot wel 20% gereduceerd kunnen worden, ook in gematigde klimaten. In bepaalde gevallen zal het mogelijk zijn om naast deze besparing van energiegebruik ook een lichter conventioneel verwarmingssysteem te plaatsen, waardoor hier ook bespaard wordt op kosten. Deze besparingen, samen met de lange levensduur van het product en de lage aanschafkosten, vergeleken met conventionele duurzame energieoplossingen, maakt dat de investering zich snel terugbetaalt.

Door de reductie van het energieverbruik wordt de CO2-uitstoot van het gebouw aanzienlijk teruggebracht en daarnaast verbetert luchtkwaliteit in het gebouw door de toevoer van verse, verwarmde buitenlucht.