GSK heeft een speciaal project opgezet om de distributie van vaccins te optimaliseren waardoor er aanzienlijke voordelen voor het milieu gecreëerd worden.

1. Isothermische verpakkingen die beter geschikt zijn voor het gekoeld transport
In het verleden werden dezelfde isothermische verpakkingen het hele jaar door gebruikt. Vandaag bestaan er verschillende soorten verpakkingen waarvan de buitenkant dezelfde afmetingen heeft maar waarvan de dikte – afhankelijk van het seizoen en de temperatuur – varieert. Sinds juli 2014 transporteert GSK hierdoor tot 30% meer producten. Dankzij deze innovatie slaagt dit bedrijf er niet enkel in de CO2-uitstoot, de verpakkingsafval en kosten te verminderen maar ook ruimte vrij te maken voor het luchttransport.

Resultaat: een reductie van + – 13.500 ton CO2 / jaar

2. Een nieuw ontwerp voor dozen die naar Singapore verscheept worden
Het ontwerp van de polystyreen dozen werd herbekeken: in plaats van 4 flessen kunnen nu 12 flessen van Synflorix bulk in 1 doos verzonden worden.

Resultaat: een reductie van 1.067 ton CO2

3. Van eenmalig gebruik naar hergebruik
Dankzij de kwaliteit en de robuustheid van de oplossing van de isothermische verpakking die voor eenmalig gebruik ingezet wordt, kon GSK overwegen om over te stappen naar een systeem van hergebruik. Op de bestemming vindt een eerste kwaliteitscontrole plaats, gevolgd wordt door een retourzending per zeecontainer en een kwaliteitscheck van de terugkerende eenheden. Zo kunnen de isothermische verpakkingen voor een tweede keer gebruikt worden. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot verminderd. Het hergebruik van de verpakking halveert bovendien de gegenereerde hoeveelheid afval en spaart evenveel grondstoffen uit.

Resultaat: een reductie van 150 ton CO2 / jaar

4. Vervoer over de weg in plaats van per vliegtuig naar Marokko
Marokko bood een opportuniteit om de verzendingskosten te optimaliseren door van luchttransport naar wegtransport over te schakelen. Vanaf een minimale verzending van 8 paletten van afgewerkte vaccins worden de kosten voor goederenvervoer over de weg namelijk goedkoper dan voor luchtvracht. Andere bijkomende voordelen zijn de verminderde CO2-uitstoot, minder afhankelijkheid ten aanzien van de beschikbare capaciteit van de luchtvaartmaatschappij en minder voorbereidingstijd.

Resultaat: een reductie van 1.350 ton CO2 / jaar

5. Een return programma voor temperatuur monitors
Dankzij een partnerschap met onze leverancier van temperatuurmonitors die gebruikt worden bij gekoeld transport, kwam er een innovatieve oplossing tot stand waarbij apparaten die voor eenmalig gebruik bestemd zijn naar het dichtstbijzijnde gelegen partnerfiliaal gebracht worden waar ze gerecycleerd worden. Op die manier komen ze niet in de lokale afvalstroom terecht.

Resultaat: 3,5 ton / jaar minder afval wordt naar de stortplaats gebracht