Chitinsect is een FISCH-ICON project waarin een nieuwe waardeketen voor chitosanen ontwikkeld wordt en dit op basis van insectenbiomassa. In het project komen heel wat facetten aan bod: de kweek van de insecten, de extractie en opwerking van de chitosanen en het uittesten van twee toepassingsdomeinen: de zaaizaadbehandeling en het coaten van netten en touwen.

Het inzetten van insecten als een nieuwe biomassa is een veelbelovende benadering. Het levert immers een extra bron van hernieuwbare grondstoffen. Dit komt enerzijds door hun samenstelling die uit proteïnen, vetten en biopolymeren bestaat. Maar anderzijds ook door de manier waarop ze gekweekt kunnen worden en organisch-biologische nevenstromen kunnen omzetten. Onder meer vliegen bevatten een interessante component: het biopolymeer chitine. Chitine wordt momenteel geproduceerd op basis van crustaceeën en schimmels en vertegenwoordigt een wereldmarkt van maar liefst 45 miljard $ per jaar. Het is een groeimarkt vooral omdat vraag naar kwalitatieve derivaten blijft stijgen. De toepassingen vind je terug in een brede waaier van sectoren zoals de landbouw, de gezondheid en tal van industrieën.

Een consortium van vijf bedrijven, waaronder vier KMO’s, is betrokken bij de ontwikkelingen doorheen de hele waardeketen zowel op labo- als pilootschaal. Zij laten zich ondersteunen door onderzoeksinstellingen zodat ze zich kunnen professionaliseren op het vlak van de kweek van vliegen, de raffinage van insecten voor de extractie van chitine, proteïnen en vetten, de opwerking tot chitosan en chemische modificatie van chitosan. De partners die aan dit project deelnemen, zijn Millibeter, Avore, Chemstream, I-Coats, Globachem, KU Leuven, VITO en UGent.