De centrale ligging in het hart van Europa, de hoge opleidingsgraad en arbeidsproductiviteit van de werknemers, de energie-efficiëntie van de productie-installaties, de topkwaliteit van wetenschappelijk onderzoek, het uitgebreid netwerk van universiteiten en kennisinstellingen. Het zijn stuk voor stuk belangrijke troeven van de chemische industrie en life sciences in België.

Driekwart van de grootste 15 chemiebedrijven in de wereld beschikt over een productiefaciliteit in ons land. Samen met talrijke KMO’s van eigen bodem maken deze multinationale ondernemingen van België de grootste chemie- en farmacluster in Europa.

Dankzij een intensieve samenwerking met de regionale investerings- en exportagentschappen Flanders Investment & Trade (FIT), Awex en Brussels Invest & Export promoot essenscia deze troeven bij potentiële handelspartners tijdens verscheidene economische zendingen en prinselijke missies.

  • Organisatie van twee seminaries om de duurzame innovaties van de Belgische biotechnologie in de voedselketen in de kijker te zetten tijdens de Wereldexpo in Milaan (juni 2015).
  • Deelname aan de economische zending naar Japan van de federale regering (mei 2015) om België aan te prijzen als investeringslocatie. Chemiebedrijf Nippon Shokubai kondigde tijdens dit bezoek een belangrijk investeringsproject aan in zijn Europese hoofdkwartier in Zwijndrecht.
  • Organisatie van een Chemistry Power Breakfast tijdens de prinselijke missie naar Maleisië en Singapore (november 2014) met de focus op de Belgische biofarma.
  • Deelname aan een Belgian Power Breakfast in het teken van de ‘kringloopeconomie’ tijdens het World Economic Forum in Davos (januari 2014).
  • Organisatie van een seminarie ‘From Belgium to the US, world leaders in biotech’ tijdens de Belgische economische missie naar de Westkust van de Verenigde Staten (juni 2013), in samenwerking met FlandersBio, VIB en BioWin. De VS is de belangrijkste handelspartner van de Belgische farmasector.