home > Prosperity > Handelsbalans

Nummer 1 in export sinds meer dan 10 jaar

  • De chemische industrie en life sciences is zeer exportgericht en voert ruim 75% van haar productie uit. In 2013 exporteerde de sector voor een bedrag van 111 miljard euro, goed voor bijna een derde van de totale uitvoer van goederen. Hiermee is de sector de nummer 1 van de Belgische export. De Belgische chemie en life sciences vertegenwoordigt bijna 11% van de totale uitvoer van de sector in de EU-28.
  • De chemische industrie en life sciences liet in 2013 een positief handelssaldo optekenen van ruim 23 miljard euro. Op tien jaar tijd is de handelsbalans quasi verdubbeld.
  • De buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners voor de sector: 40% van de export gaat naar Duitsland, Frankrijk en Nederland. Duitsland alleen is goed voor een vijfde van de uitvoer. Buiten Europa is Noord-Amerika, in het bijzonder de Verenigde Staten, met 10% de belangrijkste exportmarkt.
  • De chemie en life sciences draagt fors bij tot de uitbouw van de internationale handel met de groeilanden. Zo gaat vandaag ongeveer 6% van de producten van de chemie en life sciences naar Brazilië, Rusland, India en in het bijzonder China (BRIC). In de periode van 2003 tot 2013 is de export van producten uit de sector naar deze groeilanden meer dan verviervoudigd.

Initiatieven van de sector

Chemische industrie versterkt samenwerking met Shanghai

handelsbalans MoU Shanghai

In oktober 2014 hebben essenscia vlaanderen en de Shanghai Chemical Industry Association (SCIA) een Memorandum of Understanding ondertekend. Beide sectorfederaties engageren zich hiermee om hun intensieve samenwerking te bestendigen en verder uit te bouwen.

De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences is de grootste Vlaamse exporteur naar China, goed voor 30% van de totale export. De voorbije tien jaar is de export van producten uit de chemie en life sciences naar China bovendien met meer dan 50% toegenomen.

De overeenkomst wil Chinese chemiebedrijven stimuleren om in Vlaanderen te investeren. De sterk uitgebouwde chemische cluster in de haven van Antwerpen – goed voor 11.000 directe jobs en 60% van de totale industriële havenactiviteit – is daarbij een belangrijke troef.

Read More

Internationale promotie van Belgische chemie en life sciences

De centrale ligging in het hart van Europa, de hoge opleidingsgraad en arbeidsproductiviteit van de werknemers, de energie-efficiëntie van de productie-installaties, de topkwaliteit van wetenschappelijk onderzoek, het uitgebreid netwerk van universiteiten en kennisinstellingen. Het zijn stuk voor stuk belangrijke troeven van de chemische industrie en life sciences in België.

Driekwart van de grootste 15 chemiebedrijven in de wereld beschikt over een productiefaciliteit in ons land. Samen met talrijke KMO’s van eigen bodem maken deze multinationale ondernemingen van België de grootste chemie- en farmacluster in Europa.

Dankzij een intensieve samenwerking met de regionale investerings- en exportagentschappen Flanders Investment & Trade (FIT), Awex en Brussels Invest & Export promoot essenscia deze troeven bij potentiële handelspartners tijdens verscheidene economische zendingen en prinselijke missies.

  • Organisatie van twee seminaries om de duurzame innovaties van de Belgische biotechnologie in de voedselketen in de kijker te zetten tijdens de Wereldexpo in Milaan (juni 2015).
  • Deelname aan de economische zending naar Japan van de federale regering (mei 2015) om België aan te prijzen als investeringslocatie. Chemiebedrijf Nippon Shokubai kondigde tijdens dit bezoek een belangrijk investeringsproject aan in zijn Europese hoofdkwartier in Zwijndrecht.
  • Organisatie van een Chemistry Power Breakfast tijdens de prinselijke missie naar Maleisië en Singapore (november 2014) met de focus op de Belgische biofarma.
  • Deelname aan een Belgian Power Breakfast in het teken van de ‘kringloopeconomie’ tijdens het World Economic Forum in Davos (januari 2014).
  • Organisatie van een seminarie ‘From Belgium to the US, world leaders in biotech’ tijdens de Belgische economische missie naar de Westkust van de Verenigde Staten (juni 2013), in samenwerking met FlandersBio, VIB en BioWin. De VS is de belangrijkste handelspartner van de Belgische farmasector.

Read More