home > Prosperity > Investeringen

Investeringen blijven op peil ondanks concurrentie schaliegas

  • Gemiddeld investeerde de chemische industrie en life sciences bijna 1,8 miljard € per jaar tussen 2003 en 2013. In 2013 stegen de investeringen zelfs opnieuw boven het trendniveau tot 2 miljard €. Dit betreft zowel greenfield-projecten als uitbreidings- en vervangingsinvesteringen om de milieuprestaties en de efficiëntie van het productieapparaat te verbeteren.
  • De chemische industrie en life sciences is één van de grootste investeerders binnen de industrie: de investeringen van de sector waren in 2013 goed voor 30% van de investeringen van de totale verwerkende industrie. De chemische en farmaceutische industrie in België is zeer kapitaalintensief. In 2013 was België goed voor bijna 8% van de totale investeringen van de sector in de EU. Deze cijfers onderstrepen de sterkte van de sector niettegenstaande de ontwikkeling van de petrochemische industrie in Noord-Amerika dankzij de exploitatie van schaliegas.
  • 11 van de top 15 grootste chemieconcerns in de wereld hebben geïnvesteerd in belangrijke productie-installaties in België en blijven investeren.

Initiatieven van de sector

Nieuwe investeringen in olie- en chemiecluster aantrekken

Investeringen cel olie en chemie

Het Antwerps Havenbedrijf heeft een cel Olie en Chemie opgericht om op die manier de olie- en chemiesector in de haven van Antwerpen verder te versterken.

De haven van Antwerpen is de thuisbasis van de grootste geïntegreerde petrochemische cluster van Europa. De haven heeft deze positie kunnen innemen dankzij haar multifunctioneel karakter. Dat de Antwerpse chemiecluster binnen deze havenomgeving blijft groeien, heeft veel te maken met de intense samenwerkingen die er bestaan en de vele initiatieven die er rond duurzaam ondernemen genomen worden. Het Havenbedrijf Antwerpen wil verder blijven vooruitdenken en een proactief beleid voeren zodat het de toekomst van de chemiecluster kan blijven ondersteunen. Dit doet het dus onder meer door de oprichting van de cel Olie en Chemie.

Deze cel fungeert vandaag als een contactpunt voor bedrijven in de sector. Ze werkt aan het optimaliseren van de randvoorwaarden om zo de concurrentiepositie van bestaande bedrijven en verladers continu te verbeteren. Want door de concurrentiepositie van deze bedrijven te versterken kan Antwerpen zich wereldwijd als een ideale investeringslocatie positioneren.

De cel Olie en Chemie wordt ondersteund door een stuurgroep die bestaat uit leden van de sector. Hierin zetelen naast het Havenbedrijf grote (petro)chemische spelers zoals BASF, ExxonMobil, Air Liquide, Lanxess, Monsanto en organisaties zoals BATO, essenscia en Flanders Investment & Trade (FIT).

Eén van de eerste initiatieven van de cel Olie en Chemie was de investeringsgids. Deze gids is een handig document dat potentiële klanten informeert welke troeven en perspectieven Antwerpen en de bredere regio te bieden hebben.

Read More

FIT Lifetime Achievement Trophy’s voor ExxonMobil en Janssen Pharmaceutica

investeringen FIT Trophy

Flanders Investment & Trade (FIT) bekroont met de Lifetime Achievement Trophy sinds 2013 buitenlandse investeerders voor hun strategische investeringspolitiek in Vlaanderen. De eerste twee edities van deze tweejaarlijkse prijs werden telkens gewonnen door een onderneming uit de chemie en life sciences industrie. In 2013 won Johnson & Johnson, de moedermaatschappij van Janssen Pharmaceutica. In 2015 ging de Trophy naar ExxonMobil. De FIT-prijs erkent hiermee het grote economische belang van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences.

ExxonMobil is sinds 1891 aanwezig in Vlaanderen en investeerde de voorbije tien jaar meer dan 2 miljard dollar in haar Antwerpse raffinaderij en chemieactiviteiten. ExxonMobil’s hoofdkantoor voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten bevindt zich in Machelen, waar ook het European Technology Center is gevestigd, het Europese onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium van ExxonMobil Chemical.

Johnson & Johnson (J&J), het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, heeft er toe bijgedragen dat Vlaanderen is uitgegroeid tot een interessante aantrekkingspool voor binnen- en buitenlandse farma- en biotechbedrijven. De onderneming telt meer dan 5.000 werknemers, verdeeld over 7 sites in België.

Read More