home > Prosperity > Toegevoegde waarde

Industriële sterkhouder van de Belgische welvaart

  • In 2013 was de chemische, kunststoffen en life sciences industrie goed voor een toegevoegde waarde van 16 miljard euro. De toegevoegde waarde meet de bijdrage van de sector tot de rijkdom en dus de welvaart van een land.
  • Het belang van de sector in het industrieel weefsel is de laatste 10 jaar fors toegenomen onder meer dankzij de sterke groei van de biofarmaceutische industrie. Zo steeg het aandeel van de sector in de verwerkende industrie van 28% in 2003 tot 32% in 2013. Dit is het dubbele van het gemiddelde aandeel van de chemie en life sciences in de verwerkende industrie binnen de eurozone (16% in 2013).
  • Terwijl België slechts 2% van de Europese bevolking en 3% van de Europese economie (BBP) vertegenwoordigt, behoort ons land wel tot de top 8 van de grootste chemielanden in Europa met meer dan 5% van de toegevoegde waarde van de Europese chemie.

*Methodologiewijziging voor de berekening van de toegevoegde waarde: nu gebaseerd op ESR 2010 i.p.v. ESR 1995. Onder andere O&O-uitgaven worden op een andere manier geboekt. Dit heeft dus een impact op de toegevoegde waarde.