De veiligheid van werknemers is van primordiaal belang. Solvay investeert dan ook aanzienlijk in arbeidsveiligheid en organiseert regelmatig opleidingen rond dit thema. Statistieken over het aantal en het soort ongevallen en incidenten worden voortdurend opgevolgd en geanalyseerd. Eén van de mogelijke manieren om verdere verbeteringen te kunnen realiseren, is in te spelen op het gedrag van de werknemers, de zogenaamde ‘behavioral safety’. Dit is een programma dat werknemers stimuleert om de veiligheid op het werk te maximaliseren. Op hun site in Neder-over-Heembeek ging Solvay van start met het POP-programma (programme d’observation preventive).

arbeidsongevallen Solvay behavioral safety programma-1

Het POP-programma vertrekt vanuit een positieve benadering. Het focust op sensibilisering en wil werknemers bewust maken van hun eigen risicogedrag. Het personeel wordt dan ook aangesproken over zowel veilig als onveilig gedrag. Het is dankzij deze dialoog dat men risicogedrag preventief kan aanpakken en samen aan een veilige werkomgeving kan werken.

Door constructief samen te werken rond veilig gedrag en door op die manier zo maximaal mogelijk risico’s in te perken, ontstaan bovendien positieve voorbeelden die inspirerend werken voor andere teams. Deze POP-observaties worden gerapporteerd in een eenvoudige online tool die voor alle werknemers toegankelijk is.