Back to all initiatives

BASF Antwerpen is als een van de eerste havenbedrijven gestart met een fietsleaseproject. Met het stijgende fietsgebruik nam echter ook het aantal fietsongevallen toe. Het bedrijf startte daarop met een preventiebeleid, interne campagnes en opleidingen, en verbeterde de fietspaden op de bedrijfssite zelf. Resultaat: 35% minder fietsongevallen terwijl het fietsgebruik verviervoudigde. BASF’s preventiebeleid werd bekroond met de Business Mobility Award, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en een erkenning voor bedrijven die inspanningen leveren op het gebied van vlot en veilig woon-werkverkeer.  

Het fietsleaseproject maakt deel uit van BASF’s mobiliteitsplan waarbij het chemiebedrijf zijn meer dan 3.200 werknemers aantrekkelijke alternatieven wil aanbieden voor de individuele autorit. Zo legt het bedrijf 32 snellere buslijnen in met interessante stopplaatsen die meer medewerkers moeten overtuigen om op de bus te stappen, nog steeds dé veiligste manier om naar het werk te komen. Daarnaast promoot BASF via een app en andere incentives samenrijden met collega’s. 

Door zijn medewerkers een ‘keuzemenu’ aan te bieden op het vlak van mobiliteit, zorgt BASF ervoor dat zijn medewerkers veiliger, duurzamer en efficiënter op het werk geraken. Dat is mooi meegenomen voor de gezondheid van zijn medewerkers, de gezondheid van de omgeving én de gezondheid van het bedrijf. Tenslotte is een gevarieerd mobiliteitsaanbod ook een noodzakelijke voorwaarde om in deze file-gevoelige regio geschikt personeel te kunnen aantrekken en behouden om zo BASF-activiteiten te kunnen blijven uitoefenen en toekomstige investeringen te blijven aantrekken.