Back to all initiatives

Kleefmiddelenproducent Avery Dennison Performance Tapes plant in Turnhout de grootste industriële installatie voor zonneparabolen in Europa. In samenwerking met het Belgische energiebedrijf Azteq zal het zonnespiegelpark van bijna 6.000 m² hernieuwbare zonne-energie leveren voor de droogovens in het productieproces. Eerder pionierden ook sectorbedrijven ADPO in Antwerpen en Proviron in Oostende met deze groene warmtetechnologie.

Avery Dennison heeft in de zomer van 2021 de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van een zogeheten Concentrated Solar Thermal (CST) platform. De CST-technologie maakt gebruik van een reeks parabolische spiegels om zonlicht geconcentreerd op te vangen waarmee een speciale thermische olie kan worden verwarmd tot temperaturen van 400° C. Deze groene warmte gaat de droogovens in het coatingproces van drukgevoelige kleefmaterialen gedeeltelijk aandrijven, zodat er niet langer aardgas gebruikt dient te worden.

Van zonne-energie naar luiersluitingen
Avery Dennison produceert kleefproducten die onder meer worden toegepast in de automobielindustrie, de bouwsector, als medische hulpmiddelen en in persoonlijke verzorging zoals bijvoorbeeld luiersluitingen. De CST-installatie zorgt voor energiebesparingen en een verminderde koolstofvoetafdruk in het productieproces.

De zonnespiegels worden naar verwachting in mei 2022 in gebruik genomen en krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid via de projectoproep voor klimaatvriendelijke warmteprojecten.

Sector pioniert met groene warmte
De Belgische start-up Azteq zal samen met Campina Energie de CST-installatie bouwen, uitbaten en onderhouden. Door de samenwerking met Campina Energie, een coöperatie die al meer dan 1.200 burgers verenigt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie, is er een grote betrokkenheid vanuit de lokale gemeenschap.

Azteq plaatste eerder al vergelijkbare installaties bij chemiebedrijf Proviron in Oostende en bij tankopslagbedrijf ADPO in Antwerpen. Dankzij de CST-technologie is de CO2-uitstoot voor de stoomproductie bij ADPO op die manier met meer dan 10% gedaald.

Zonnespiegelinstallatie ADPO