Back to all initiatives

Al gehoord van superabsorberende polymeren of kortweg SAP? Zij zorgen onder meer in babyluiers voor droge billetjes. BASF Antwerpen investeert 25 miljoen euro in een hoogtechnologische pilootinstallatie om de SAP-productie duurzamer en digitaler te maken. Een investering in de toekomst en een extra troef voor de chemiesector in Vlaanderen. Begin 2023 moet de testfabriek operationeel zijn.

Chemiebedrijf BASF gaat in Antwerpen een pilootinstallatie bouwen om de productie van superabsorberende polymeren (SAP) verder te optimaliseren. Dit SAP ‘Excellence Center’ zet sterk in op digitalisatie en wordt uitgerust met dataverwerkingssystemen en geavanceerde sensoren om nieuwe technologieën in de SAP-productie uit te testen. Dit moet zorgen voor kwaliteitsverbeteringen en procesoptimalisaties voor meer efficiëntie en duurzaamheid.

Superabsorberende polymeren zijn kleine korreltjes die een veelvoud van hun gewicht aan vocht kunnen opnemen. Ze worden gebruikt in babyluiers, incontinentiematerialen en hygiëne-artikelen voor vrouwen. In Antwerpen beschikt BASF over een moderne SAP-productie-installatie van wereldformaat. Na de invoering van toegepaste robotica voor productanalyse in de ontwikkelingslabo’s, is het ‘Excellence Center’ een volgende stap in BASF’s digitalisatietraject.

Investeringen volgen elkaar in sneltempo op

Deze investering komt bovenop een eerder aangekondigd nieuwe productiecomplex voor ethyleenoxide en derivaten. Dat project is goed voor een investering van meer dan een half miljard euro en meer dan 100 nieuwe jobs.

De brede waaier aan producten die BASF hierdoor extra zal gaan produceren in Antwerpen wordt vooral gebruikt in de automobielsector, bijvoorbeeld in hoogwaardige remvloeistoffen, persoonlijke verzorgings- en huishoudproducten en allerlei industriële toepassingen.