Back to all initiatives

Een revolutionaire technologie uittesten om in complexe chemieprocessen meer warmte te recupereren en minder CO2 uit te stoten. Daarvoor hebben het internationale chemiebedrijf Borealis en de Belgische start-up Qpinch in Zwijndrecht een demo-installatie opgestart. Het is de eerste toepassing van dergelijke technologie op commerciële schaal. Als de opschaling succesvol verloopt, wil Borealis het ook toepassen in andere productievestigingen in de rest van de wereld. Qpinch was in 2016 finalist van de essenscia Innovation Award en bereikt hiermee een belangrijke mijlpaal.

Natuurlijke chemische reacties die plaatsvinden in het menselijk lichaam nabootsen om zo grote hoeveelheden industriële restwarmte te recupereren en bijgevolg. Dat is de essentie van de unieke Qpinch-technologie. Door gebruik te maken van een chemisch proces wordt de temperatuur van restwarmte uit productieprocessen, die anders verloren zou gaan, fors verhoogd zodat ze opnieuw inzetbaar is voor industrieel gebruik. In tegenstelling tot conventionele warmtepompen gebeurt dit met een minimum aan stroomverbruik.

Borealis en Qpinch, een spin-off van Universiteit Gent, sloegen in 2018 de handen in elkaar en hebben nu een eerste testinstallatie op commerciële schaal opgestart in de productievestiging voor polyolefinen in Zwijndrecht. Hiermee zal  Borealis jaarlijks ongeveer 2.200 ton CO2 kunnen besparen, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 1.500 kleine wagens. Als de technologie succesvol kan opgeschaald worden, is het de bedoeling om ze ook te integreren in andere productiesites van Borealis in andere werelddelen. De technologie is schaalbaar van 1 tot 50 megawatt (MW).

De Antwerpse vestiging van Borealis speelt dus een wereldwijde voortrekkersrol om de technologische capaciteiten en het opschaalpotentieel van deze gepatenteerde technologie voor meer energie-efficiëntie en minder CO2-uitstoot uit te testen. Het project kreeg milieusteun van de Vlaamse overheid.