Back to all initiatives

Op Campus Vesta in Ranst, het opleidingscentrum voor politie en brandweer, is de bouw gestart van een uniek oefencomplex voor de bestrijding van industriebranden. Vanaf 2022 kunnen alle brandweerzones van België, maar ook bedrijfsbrandweerkorpsen, er komen oefenen in een nagebouwde chemie-installatie. Het gaat om een staalconstructie van drie verdiepingen hoog, onder meer uitgerust met pijpleidingen en een tankopslagpark. De infrastructuur is uniek voor ons land. Het oefencomplex kost 7 miljoen euro en wordt gezamenlijk gefinancierd door de provincie Antwerpen en het Sevesofonds, waaraan heel wat sectorbedrijven financieel bijdragen.

Hét paradepaardje van het industriële oefencomplex is het procesgebouw, een flexibele driedimensionale kubus in staal waar op diverse plaatsen en verdiepingen een brandhaard kan worden geënsceneerd en waarvoor dus verschillende oefenscenario’s kunnen worden uitgewerkt.

Bovenop dit prachtig staaltje bouwkunde wordt ook de technische uitrusting heel vernuftig. Zo zullen de brandhaarden vanop afstand kunnen worden gecreëerd, gestuurd en beveiligd. De instructeurs zullen vanuit een controletoren de veiligheid op het terrein dus maximaal kunnen verzekeren via afstandsbediening. Dankzij het gebruik van LPG en kookpuntbenzine zal de impact op het milieu minimaal zijn.