Back to all initiatives

In de eerste fase van de coronacrisis was er een zeer urgente vraag naar extra beschermingsmateriaal, in het bijzonder mondmaskers, voor medisch personeel dat betrokken was in de opvang van Covid-19 patiënten. Daarom lanceerde sectorfederatie essenscia een oproep bij de zowat 700 aangesloten chemie- en farmabedrijven om in de mate van het mogelijke een deel van de eigen voorraad mondmaskers ter beschikking te stellen van de Belgische ziekenhuizen en artsen. Op enkele weken tijd werden op die manier ruim 200.000 mondmaskers gedoneerd.

Medewerkers van chemie- en farmabedrijven dienen voor hun eigen veiligheid en gezondheid vaak persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals mondmaskers, in de productie of het labo-onderzoek van bepaalde chemie- of farmaproducten. Het gaat om industriële stof- en beschermingsmaskers (type FFP, wat staat voor Filtering Facepiece Particals) die ook geschikt zijn voor medisch gebruik.

Rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften voor het eigen personeel, hebben heel wat sectorbedrijven positief gereageerd op de oproep en hebben ze een deel van hun beschikbare voorraad mondmaskers ter beschikking gesteld van de Belgische ziekenhuizen en artsen. In totaal ging het om meer dan 200.000 mondmaskers, 25.000 handschoenen, meer dan 10.000 volledige beschermingspakken en zowat 6.000 veiligheidsbrillen.