Back to all initiatives

Met 40 investeringsprojecten, goed voor 877 nieuwe jobs en een totaal investeringsbedrag van ruim 408 miljoen euro, was de chemie en life sciences in 2020 opnieuw sector nummer 1 in Vlaanderen voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Dat blijkt uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade). Door de moeilijke economische context lagen de geïnvesteerde bedragen in 2020 wel een stuk lager dan de jaren voordien. Desondanks heeft de sector sinds 2010 al voor bijna 13,5 miljard euro aan investeringen naar Vlaanderen gehaald. Alleen al de laatste drie jaar kwamen er zo 2.137 jobs bij.

De chemie- en farmasector blijft kampioen in het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen. Net zoals de voorbije jaren was de sector ook in het coronajaar 2020 nummer 1, zowel qua aantal investeringsprojecten (40, waarbij het in meer dan de helft van de gevallen om nieuwe of zogeheten ‘greenfield’ investeringen gaat) als qua investeringsbedrag (408 miljoen euro).

Na twee absolute recordjaren met aangekondigde miljardeninvesteringen in 2018 en 2019 bestendigt de sector hiermee zijn positie als economische motor van de Vlaamse en Belgische economie. De meeste buitenlandse investeringen waren vorig jaar afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland, China en Japan.