Back to all initiatives

Chemiebedrijf Borealis en Bionerga, specialist in het terugwinnen van energie uit afval, hebben in Beringen de waste-to-energy fabriek Biostoom in gebruik genomen. Die nieuwe krachtcentrale wekt elektriciteit en stoom op uit de verwerking van niet-recycleerbaar huishoudelijk en levert die vervolgens aan Borealis in Beringen, die daardoor minder aardgas moet inzetten als energiebron. De Limburgse vestiging verlaagt zo haar CO2-uitstoot met 20%.

De stoom en elektriciteit die door de nieuwe faciliteit worden gegenereerd, zijn hoofdzakelijk bestemd voor de activiteiten van Borealis op de site. De waste-to-energy fabriek zal bijna 100% van de elektriciteit die door de activiteiten van Borealis Beringen wordt verbruikt, leveren. Het verbruik van aardgas zal met ongeveer 40% worden verminderd.

De overeenkomst kadert in Borealis’ ambitie om tegen 2030 50% van zijn totale elektriciteitsverbruik voor activiteiten in belangrijke bedrijfssectoren uit hernieuwbare bronnen te halen. Eerder dit jaar kondigde Borealis aan dat het een contract had afgesloten met Eneco voor de levering van windenergie. Dankzij die groene stroom zal het chemiebedrijf jaarlijks zo’n 20.000 ton van zijn indirecte CO2-uitstoot vermijden.