Back to all initiatives

Chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo heeft een nieuwe installatie in gebruik genomen die restwarmte inzet voor de productie van stoom. Dankzij dit project zullen zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot van de productiesite gevoelig dalen. Vynova investeert 6 miljoen euro in de warmterecuparatie-installatie.

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën, waaronder monovinylchloride (MVC), een tussenproduct voor pvc. Pvc is een veelzijdige kunststof die voornamelijk gebruikt wordt in de bouwsector – zoals voor raamprofielen, vloeren en leidingen – en die essentieel is voor de vervaardiging van medische producten zoals bloedzakjes, beademingsmaskers en flexibele slangen.

Minder energie, minder CO2

Om het productieproces van MVC duurzamer te maken, heeft Vynova een warmterecuperatie-installatie in gebruik genomen. Op jaarbasis zal die 80.000 ton stoom kunnen genereren die voorheen werd opgewekt via stoomketels op aardgas. Dat betekent een jaarlijkse energiebesparing van 65.000 MWh, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.850 gezinnen. Op die manier daalt de CO2-uitstoot van de productievestiging met 12.000 ton per jaar.

Duurzamer productieproces

Deze warmterecuperatie-installatie past in een globaal investeringsprogramma in nieuwe technologieën die Vynova’s installaties nog duurzamer en energie-efficiënter maken. Sinds 2016 heeft het chemiebedrijf zo al meer dan 150 miljoen euro geïnvesteerd in zijn site in Tessenderlo. Voor deze groene investering kreeg het bedrijf financiële steun van de Vlaamse overheid.