Back to all initiatives

Isolatiematerialen en hoogwaardige kunststoffen maken uit rookgassen van de staalindustrie? Met het Europese onderzoeksproject Carbon4PUR bewijzen chemiebedrijf Covestro en isolatiespecialist Recticel dat het kan. Ook staalproducent ArcelorMittal en de universiteit van Gent werkten mee aan de ontwikkeling van een nieuwe technologie om de hoogovengassen van staalfabrieken om te zetten in grondstoffen voor waardevolle materialen.

Is het mogelijk om de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de staalproductie te recycleren tot een grondstof voor kunststoffen? Dat kan, zo blijkt uit de resultaten van Carbon4PUR, een sectoroverschrijdend onderzoeksproject gefinancierd door de Europese Unie. Veertien industriële en academische partners uit zeven landen deden drie en een half jaar gezamenlijk onderzoekswerk. Onder hen: Covestro, ArcelorMittal, Recticel en de Universiteit van Gent.

Nieuwe technologie voor recyclage van CO2

Het consortium onderzocht nieuwe technologieën waarmee hoogovengassen van staalfabrieken omgezet kunnen worden in polyurethaan, een kunststof met vele toepassingen. Daarbij was het vooral belangrijk na te gaan hoe koolstofmonoxide (CO) en -dioxide (CO₂) uit de restgassen van de staalproductie gebruikt kunnen worden als koolstofbron voor de aanmaak van polyolen, belangrijke tussenproducten voor isolatiematerialen en coatings op basis van polyurethaan.

Het was de Universiteit van Gent die instond voor de zuivering van de restgassen tot een mix van koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Conclusie: zowel ecologisch als economisch wordt de nieuwe technologie als gunstig beoordeeld. De onderzoekspartners zijn er op laboschaal in geslaagd om polyolen te produceren met behulp van koolmonoxide (CO) uit gasmengsels. In het nieuwe tussenproduct kon 27 procent CO worden ingebonden, zodat er aardolie kan uitgespaard worden.

Isolatiepanelen en sportvloeren

De Carbon4PUR-technologie is door de Belgische isolatieproducent Recticel ook al succesvol opgeschaald naar semi-industriële schaal. Zo is er aangetoond dat polyolen op basis van de nieuwe Carbon4PUR-technologie kunnen worden verwerkt tot hardschuim isolatiepanelen, met technische specificaties die vergelijkbaar zijn met de marktreferentie.

Een hardschuim isolatiepaneel van Recticel, deels gemaakt op basis van de koolstof uit rookgassen van de staalproductie.

De inzichten die Carbon4PUR heeft opgeleverd, kunnen ook positieve gevolgen hebben voor de CO₂-technologie die Covestro ontwikkelde. Het chemiebedrijf creëerde in samenwerking met Recticel het duurzame polyol cardyon® dat tot 20 procent koolstofdioxide in plaats van ruwe olie bevat. Dit wordt vandaag al gebruikt bij de productie van schuimvullingen voor matrassen, bindmiddelen voor sportvloeren of elastische vezels.