People → 

Diversiteit

Diversiteit hoog op de agenda

Source: National Social Security Office - decentralised statistics (number of jobs on 30th June)

In een moderne samenleving is het belangrijk om iedereen gelijke kansen te bieden, ongeacht geslacht, leeftijd, handicap of afkomst. Het actief promoten van diversiteit en gendergelijkheid op de werkvloer geeft organisaties en sectoren ook toegang tot meer talent en potentiële werknemers. Diversiteit op de arbeidsmarkt is daarom een relevante indicator voor de sociale dimensies van duurzaamheid.

In 2017 werkten meer dan 25.000 vrouwen in de chemie en life sciences, goed voor een aandeel van 28,2% in de totale tewerkstelling van de sector. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het gemiddelde in de Belgische industrie (23%). Bovendien neemt de vrouwelijke tewerkstelling in de sector structureel toe: van 23% in 2000 tot 28,2% in 2017.

59% van de vrouwelijke werknemers in de chemie en life sciences heeft een diploma hoger onderwijs, wat fors hoger is dan het industrieel gemiddelde van 38%. In toenemende mate nemen vrouwen leidinggevende managementfuncties op in domeinen zoals personeelsbeheer, financiën, site management en R&D.

Bijna 60% van alle vrouwelijke onderzoekers in de verwerkende industrie in België zijn actief in de sector van de chemie en life sciences. In 2017 waren 45% van de onderzoekers in de sector vrouwen.

Bedrijven in de chemie en life sciences erkennen het potentieel van een divers personeelsbestand. In samenwerking met het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent, en samen met heel wat andere stakeholders, worden daarom verschillende initiatieven opgezet voor meer diversiteit op de werkvloer. Daarbij gaat het niet enkel over gendergelijkheid, maar ook over de tewerkstelling van oudere werknemers, personen met een beperking of mensen met een migratie-achtergrond.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Deze website maakt gebruik van cookies om uw browse-ervaring te verbeteren (optimalisatie van de functionaliteiten van de site, het delen van inhoud op social media en het verzamelen van statistische gegevens). Door verder te browsen op onze website verklaart u zich akkoord met het gebruik van dergelijke cookies.