Planet → 

Energie-efficiëntie

Efficiënt energiegebruik zit in de DNA van de sector

*Figures based on purchased energy vectors for energy use expressed in primary energy.
Sources: essenscia, DGOARNE, aggregated data from the energy efficiency voluntary agreement essenscia wallonie, DG Statistics

Dankzij energie-efficiëntieverbeteringen doorheen de sector is de industrie van de chemie, kunststoffen en life sciences erin geslaagd zijn specifiek energieverbruik behoorlijk te verlagen. Sinds 1990 is de totale productie* in de sector in België meer dan verdrievoudigd, terwijl het energieverbruik amper met 40% is toegenomen.

Sinds 2000 is de energieconsumptie zelfs gestabiliseerd dankzij investeringen in meer energie-efficiënte processen, een verhoogde aandacht voor zuinig energiebeheer en de groei van minder energie-intensieve activiteiten in de life sciences industrie.

Deze continue focus op energie-efficiëntie wordt versterkt door vrijwillige energiebeleidsovereenkomsten (EBO) tussen de sector en de overheid sinds 2003. Deze samenwerking werd in 2015 hernieuwd en omvat ongeveer 90% van het energieverbruik van de sector. Dankzij de inspanningen van de industrie, met de chemiesector op kop, realiseren deze EBO’s bijna twee derde van de doelstellingen voor energie-efficiëntie die Europa oplegt.

* op basis van de productie-index (zie methodologie)