
As they have different acidification factors, SO2, NOx and NH3 are expressed in acid-equivalents (Aeq).
Sources: E-PRTR, DG Statistics
Stoffen zoals zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) kunnen in de atmosfeer tot verzurende componenten omgezet worden. Deze zogenaamde “zure regen” kan een impact hebben op klimaat, luchtkwaliteit, ecosystemen, gezondheid en infrastructuur.
In de industrie van de chemie, kunststof en life sciences komen verzurende emissies vooral voort uit de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van zwavelzuur, ammoniak en salpeterzuur (gebruikt voor de productie van meststoffen, detergenten en in koeling).
De sector vertegenwoordigt amper 16% van de verzurende emissies van de verwerkende industrie en slechts 3% van het Belgische totaal. Ten opzichte van 2001 zijn de verzurende emissies in absolute cijfers zelfs met meer dan de helft gedaald, terwijl de productie-index in diezelfde periode bijna verdubbelde. De sector blijft in milieu-oplossingen investeren om zijn NOx en SOx-emissies tot een minimum te beperken.
Door het gebruik van de best beschikbare technieken nadert de chemie en life sciences industrie de grens van wat technisch haalbaar is inzake reductie van verzurende emissies.
Sources: E-PRTR, NEC Directive Inventory.