Planet → 

Watergebruik

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Druk verminderen op drink- en grondwater

Source: regional administrations (DGOARNE, VMM), DG Statistics

Water is essentieel voor alle levensvormen op aarde. Slechts één miljoenste van al het water in de wereld is geschikt voor menselijk gebruik. Het beschermen van deze kostbare natuurlijke hulpbron begint met een doordacht gebruik ervan.

De industrie van de chemie, kunststoffen en life sciences is een belangrijke industriële watergebruiker. 89% van het watergebruik in de sector in België komt van oppervlaktewater en wordt hoofdzakelijk als koelwater gebruikt voor de veiligheid van industriële processen. Als koelwater terug in de oppervlaktewaterbron geloosd wordt, is het niet vervuild maar wel warmer dan vóór zijn opname.

Water dient ook als grondstof, als schoonmaakmiddel, of om luchtemissies te zuiveren. Industrieel afvalwater dat mogelijks vervuild is, wordt pas na zuivering in een waterzuiveringsinstallatie weer in het milieu gebracht.

In 2017 gebruikte de sector 907 miljoen m³ water in totaal. De sector investeert om de druk op kwaliteitswaterbronnen te verminderen door watercircuits te sluiten en door over te schakelen naar oppervlaktewater. In 2017 was drinkwater goed voor 6% van het totaal watergebruik van de sector en grondwater voor amper 1,6%.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw browse-ervaring te verbeteren (optimalisatie van de functionaliteiten van de site, het delen van inhoud op social media en het verzamelen van statistische gegevens). Door verder te browsen op onze website verklaart u zich akkoord met het gebruik van dergelijke cookies.