Prosperity → 

Toegevoegde waarde

Industriële sterkhouder van de Belgische economie

Source : National Accounts Institute
Plastics converters (NACE 22): estimate based on 2018
*Value added at current price (ESA2010)

De toegevoegde waarde die wordt gecreëerd door de industrie van de chemie, kunststoffen en life sciences is een goede graadmeter van de mate waarin de sector bijdraagt aan de welvaartscreatie van België.

Het voorbije decennium is de bijdrage van de chemie en life sciences aan de economische welvaart structureel gestegen. In 2019 was de sector goed voor een toegevoegde waarde van 20,8 miljard euro.

Bovendien blijft het economische belang van de sector in het Belgische industriële weefsel verder toenemen, vooral dankzij de sterke groei van de biofarmaceutische industrie. Zo steeg het aandeel van de chemie en life sciences in verhouding tot de totale verwerkende industrie van 30% in 2009 tot 36% in 2019. Dit is het dubbele van het gemiddelde aandeel van de chemie en life sciences in de verwerkende industrie binnen de EU-27 (16% in 2019).

Hoewel België slechts 2% van de Europese bevolking en 3% van de Europese economie (BBP) vertegenwoordigt, is ons land wel het vijfde grootste chemieland in de EU-27 met 6% van de toegevoegde waarde van de Europese chemie.