Prosperity → 

Handelsbalans

Belangrijkste exportsector van België

Source: National Bank of Belgium according to the communautarian concept (including transit and international distribution centres)

De handelsbalans van de Belgische chemie en life sciences onderstreept het internationale karakter en de exportgerichtheid van de sector.

In 2020 exporteerde de sector voor een bedrag van 131 miljard euro, goed voor meer dan een derde van de totale Belgische export.

Met ruim 80% van haar productie in 2020 die uitgevoerd wordt, is de sector de onbetwiste exportkampioen van België. De Belgische chemie en life sciences vertegenwoordigt ook 11% van de totale uitvoer van de Europese Unie.

De chemie en life sciences liet in 2020 een positief handelssaldo optekenen van 27 miljard euro. Op die manier levert de sector een significante en positieve bijdrage aan de totale Belgische handelsbalans (21 miljard euro).

De buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners van de sector. Duitsland alleen is goed voor 18% van de totale uitvoer, Frankrijk voor 10% en Nederland voor 8%. De Verenigde Staten zijn ondertussen de tweede grootste handelspartner met 13%. Ook de internationale handel met opkomende groeilanden zit in stijgende lijn. Vooral de export naar Brazilië, Rusland, Indië en China (BRIC) is sterk toegenomen, met een stijging met 80% tussen 2010 en 2020 tot 6,5% van de totale export van de sector.

BRIC: Brazil, Russia, India, China. NAFTA: United States, Canada, Mexico. // Source: National Bank of Belgium according to the communautarian concept

BRIC: Brazil, Russia, India, China. NAFTA: United States, Canada, Mexico. // Source: National Bank of Belgium according to the communautarian concept