Back to all initiatives

Door koolstofdioxide via industriële samenwerking slim te hergebruiken zijn chemiebedrijf INEOS Oxide in Zwijndrecht, Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek erin geslaagd de voorbije tien jaar 1 miljoen ton CO2 uit de lucht te houden. De CO2 die vrijkomt bij de productie van ethyleenoxide wordt sinds 2010 bij INEOS Oxide opgevangen en gezuiverd voor gebruik in onder meer brouwerijen, serreteelt, waterzuivering, ziekenhuizen en koeltransport.

Exact tien jaar geleden is INEOS Oxide in Zwijndrecht gestart met het opvangen van de CO2 die als bijproduct vrijkomt bij de productie van ethyleenoxide. Ethyleenoxide ligt aan de basis van zepen, cosmetica, ontsmettingsmiddelen, bloedzakken, wasproducten en smeermiddelen voor windturbines. De CO2-stromen die INEOS opvangt, worden door de industriële gasbedrijven Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek ter plekke gezuiverd, vloeibaar gemaakt en tijdelijk opgeslagen. Dit gebeurt via de joint venture bECO2. Een sterk staaltje van industriële symbiose.

Van bier tot coronavaccins

De CO2 wordt gezuiverd tot op een niveau waarbij deze zonder probleem een toepassing kan vinden in de voedings- en medische sector. In de brouwerijwereld is het gebruik van CO2 een must bij het ‘inertiseren’ van vaten, ter bescherming tegen brand of explosie. Daarnaast zorgt de koolstofdioxide voor de nodige ‘prik’ in het bier. In de serreteelt stimuleert de toevoer van CO2 de groei van gewassen, zoals tomaten of kruiden maar ook snijbloemen. Ook in waterzuivering en voor diverse medische behandelingen wordt een beroep gedaan op CO2. In de logistiek wordt CO2 toegepast in droogijs. Dat speelt niet alleen een belangrijke rol in het koeltransport van diepvriesproducten, maar is ook essentieel om coronavaccins op de juiste temperatuur te bewaren en transporteren.