Back to all initiatives

KRONOS EUROPE in Gent heeft een nieuwe installatie voor warmterecuperatie in dienst genomen. Het gaat om een investering van meer dan 12 miljoen euro. Met restwarmte uit het productieproces wordt stoom geproduceerd die op zijn beurt opnieuw in het proces wordt gebruikt. De installatie levert jaarlijks een aanzienlijke besparing op in energiegebruik en CO2-uitstoot.

KRONOS EUROPE is al sinds de jaren vijftig een vaste waarde in de Gentse Kanaalzone en biedt werkgelegenheid aan zowat 300 medewerkers. Het bedrijf produceert titaandioxide, een pigment dat toegevoegd wordt aan tal van producten om ze witter te maken of meer glans te geven. Het is wereldwijd een van de zes vestigingen van de KRONOS-groep.

6.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar

De Gentse productievestiging recupereerde al heel wat afgassen die vrijkomen tijdens het productieproces om ze als energiebron te hergebruiken in andere installaties. Met de nieuwe installatie voor warmterecuperatie, een zogenaamde waste heat boiler (WHB), worden de processen nog efficiënter en milieuvriendelijker.

De installatie levert een jaarlijkse besparing op van ongeveer 2,7 miljoen Nm³ aardgas. Dat is gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van 2.000 gezinnen. Bovendien daalt de CO2-uitstoot hierdoor met 6.000 ton per jaar.

De overblijvende restwarmte zal het pigmentbedrijf via een warmtenet in de Gentse haven delen met het nieuwe bedrijf Green Create W2V Ghent.