Back to all initiatives

Jaarlijks wordt in België gemiddeld 40.000 ton stretchfolie gebruikt als verpakkingsmateriaal. Mima Films is erin geslaagd om op industriële schaal een stretchfolie te produceren die 25% gerecycleerd materiaal bevat en aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als vergelijkbare films op basis van nieuwe grondstoffen.

Stretchfilms zijn een bijzonder efficiënt verpakkingsmateriaal. Bij de fabricatie gebruik maken van gerecycleerd materiaal is een technisch uitdagend proces omdat de samenstelling van dergelijke folies zeer complex is.

Het grootste obstakel is de geringe dikte van het materiaal. Stretchfolies zijn bijzonder dun, gemiddeld 20 micrometer, of een duizendste deel van een millimeter. Dit betekent dat eventuele verontreinigingen in het gerecycleerd materiaal snel zicht- en/of voelbaar zijn.

Mima Films, een kunststofproducent uit Virton die deel uitmaakt van Signode Industrial Group, is erin geslaagd om op industriële schaal een film van 23 micrometer te produceren die voor 250% rekbaar is en 25% gerecycleerd materiaal bevat.

Uit de eerste tests is gebleken dat deze film aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoet als nieuw geproduceerde film zonder recyclaat. Grote spelers zoals Colruyt en Reynaers Aluminum testen het materiaal uit, terwijl ook FNAC en Vandenborre interesse hebben getoond.