Back to all initiatives

De vraag naar goed opgeleid talent blijft hoogt in de chemiesector. Om daar een antwoord op te helpen bieden, organiseert de Antwerpse vzw SIRA extra opleidingsmogelijkheden voor minder gekwalificeerde werkzoekende jongeren. Met het nieuwe, compactere opleidingstraject kunnen ze in 8,5 maanden kennis en vaardigheden verwerven om als procesoperator aan de slag te gaan. SIRA wordt ondersteund door meerdere lidbedrijven van essenscia, het sectoraal vormingsfonds Co-valent en de vakbonden ABVV, BBTK, ACV, LBC-NVK.

De vzw Scheikundige Industrie Regio Antwerpen (SIRA) leidt al meer dan 30 jaar werkzoekende jongeren tussen 18 en 25 jaar op tot procesoperator. Gedurende één schooljaar volgen ze de Basisopleiding Chemische Technologie via een systeem van deeltijds leren en werken.

Tijdens het standaardtraject van tien maanden volgen de jongeren twee dagen les en staan ze drie dagen op de werkvloer. Het vernieuwde compacte traject houdt drie lesdagen en twee werkdagen in, waardoor de geslaagde cursisten na een blokstage van vijf weken midden april al aan de slag kunnen.

De opleiding is bedoeld voor jongeren met technische interesse die geen hoger of universitair diploma bezitten. Ook kunnen jongeren niet rechtstreeks instromen vanuit het secundair onderwijs aangezien er daar de mogelijkheid bestaat om een zevende jaar Chemische Procestechnieken te volgen, die ook in een duaal traject wordt voorgesteld.

SIRA-cursisten kunnen stagelopen bij de volgende sectorbedrijven: 3M, Air Liquide, Arlanxeo, Ashland, BASF, Bayer, Borealis, Covestro, Eurochem, Evonik, ExxonMobil, Indaver, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, Inovyn, LANXESS, Monument Chemical, Oiltanking en Total.