
Online game Circonopoly daagt jongeren uit om na te denken over kunststoffen in een circulaire
De circulaire economie is hot, maar waar gaat het nu precies over? En hoe kunnen jongeren er zelf mee aan de slag? PlastIQ, de sectorale opleidingsorganisatie voor de kunststofsector, POM West-Vlaanderen en COBOT, het opleidingscentrum voor de textielsector, hebben daarom het educatieve online spel Circonopoly ontwikkeld waarmee studenten kunnen kennismaken met de circulaire economie binnen de textiel- en kunststofsector.
De nieuwe online game past binnen vakgebieden als economie, aardrijkskunde, wetenschappen, burgerschap en STEM. Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs (ASO/TSO) kunnen het spel gratis in de klas spelen via het leerkrachtenplatform op de website van Circonopoly. Ze kunnen ook langsgaan in het Activity Center – het doe- en belevingscentrum rond circulaire materialen in het recent geopende Circular Materials Center (CMC) in Kortrijk – waar ze er een interactieve workshop bovenop krijgen.
Studenten kunnen in de productiehal van PlastIQ in het CMC eveneens zien en beleven hoe een circulair productieproces in de kunststofsector tot stand komt. Belangrijk om weten is dat circulair denken verdergaat dan recyclage. De beslissingen die al tijdens de ontwerpfase worden genomen beïnvloeden het ganse productieproces en de gebruikswijze, maar ook wat er gebeurt als het product niet meer nodig of gewenst is.
Kunststofsector voorloper in circulaire economie
Circulair denken zit ingebakken in de kunststofsector. Die is dan ook voorloper in circulair ontwerpen en produceren. Door de veelzijdigheid van kunststofmaterialen is het mogelijk om producteigenschappen af te stemmen op basis van de behoeften. Zo moeten kunststoffen met een relatief korte gebruiksduur optimaal recycleerbaar zijn terwijl andere kunststoffen net lang moeten meegaan. Na de gebruiksfase wordt maximaal ingezet op hergebruik en recyclage van kunststoffen om ze opnieuw in te zetten voor nieuwe producten.