Back to all initiatives

Met de restwarmte uit industriële processen zal Agfa-Gevaert zowat 300 woningen in een nabijgelegen woonwijk voorzien van verwarming en warm water. Het warmtenetwerk ‘Warmte Verzilverd’ op de Minerve-site in Edegem en Mortsel is een primeur voor de provincie Antwerpen. Het is het eerste warmtenet dat restwarmte uit de industrie gebruikt voor de verwarming van huizen.

De start van de aanleg van het warmtenet, is meteen ook het startschot voor de bouwwerken in de nieuwe woonwijk waar plaats is voor zowat 300 huizen en appartementen. De eerste bewoners kunnen er in 2022 hun intrek nemen. Met het nieuwe warmtenet worden niet alleen 300 woningen en een kringloopwinkel verwarmd, maar ook een productie-eenheid van Agfa-Gevaert zelf. De gemeenten Mortsel en Edegem, de stad Antwerpen en de provincie Antwerpen steunen het initiatief, dat uitgevoerd wordt met financiële steun van de Vlaamse overheid.

Het baanbrekende project is een samenwerking tussen Agfa-Gevaert, projectontwikkelaar Revive en de vennootschap Warmte Verzilverd. Die bestaat uit energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower en expertisebureau Kelvin Solutions. Samen staan zij in voor de ontwikkeling, de realisatie en het beheer van het coöperatieve warmtenet dat hoofdzakelijk wordt gefinancierd met burgerkapitaal. Buurtbewoners kunnen met andere woorden mee investeren in hun eigen groene warmtenet.