
Sector bouwt met ViTalent allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen
Gespecialiseerde opleidingen om aan de slag te gaan én te blijven in de farma- en biotechsector? Daarvoor kunnen studenten, werkzoekenden en werknemers uit de sector vanaf begin 2022 terecht bij ViTalent op het Wetenschapspark in Niel. Dit allereerste opleidingscentrum voor de life sciences is een primeur voor Vlaanderen. Het moet een unieke jobsimulator worden met een trainingshal met de modernste apparatuur, een stofvrije cleanroom en ingerichte labo’s om de werkomstandigheden waarheidsgetrouw na te bootsen.
Met het opleidingscentrum ViTalent wil de sector meer talent de kans bieden om een hoogstaande opleiding te volgen waarmee ze sneller in de farma- en biotechsector aan de slag kunnen. De ambitie bestaat erin om enkele duizenden mensen per jaar op te leiden.
Het gaat daarbij zowel om basisopleidingen voor pas aangeworven werknemers of bijscholingen voor meer ervaren medewerkers uit de sector, maar ook om specifieke cursussen voor studenten of de herscholing van werkzoekenden. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met verschillende onderwijspartners en de VDAB.
Opleidingshal met cleanroom
ViTalent werkt voor de realisatie van het nieuwe opleidingscentrum samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en neemt z’n intrek op de gelijkvloerse en eerste verdieping van een nieuw centrumgebouw op de campus van het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel.
Blikvanger wordt een ruime technische opleidingshal van zowat 850m² met onder meer gesimuleerde productielijnen voor de verpakking en vulling van geneesmiddelen, een stofvrije cleanroom om de zeer zuivere en strikt gereglementeerde werkomgeving van sectorbedrijven na te bootsen en de meest geavanceerde opleidingsapparatuur.
Perfecte accommodatie op toplocatie
In combinatie met laboratoria en leslokalen biedt ViTalent op die manier de perfecte accommodatie voor praktijkgerichte trainingen in waarheidsgetrouwe werkomstandigheden, vooral voor operationele functies in labo, productie en verpakking. De totale oppervlakte van het opleidingscentrum bedraagt meer dan 1.700m².
ViTalent werkt ook aan een interactieve belevingsruimte over de geneesmiddelen, vaccins en therapieën van de toekomst en de vele jobkansen in de farma en biotech. Zo kunnen scholen en bezoekers op een originele en hoogtechnologische manier kennismaken met de troeven van de sector.
Urgente nood
Instructeurs van ViTalent hebben intussen al enkele honderden medewerkers opgeleid op de werkvloer bij verschillende farmabedrijven. Dit onderstreept de urgente nood aan een eigen opleidingscentrum.
Op drie locaties in Vlaanderen worden ook laagdrempelige basiscursussen georganiseerd waarvoor geen specifieke voorkennis is vereist. Deze opleidingen staan open voor iedereen en vormen een goede basis voor een boeiende job in de sector.
Intense samenwerking met vakbonden en farmabedrijven
ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent.
Om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met de VDAB en farmabedrijven Janssen Pharmaceutica, Novartis, Organon, Pfizer en Sanofi.
Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV-BIE: “Wie in ViTalent een opleiding krijgt, heeft meer troeven in handen voor een job in de farma of biotech. Dat moet onze ambitie zijn met dit opleidingscentrum. Nieuwe medewerkers de juiste basisvaardigheden bijbrengen, maar ook sterk inzetten op levenslang leren voor wie zich wil herscholen of bijscholen. Met de focus op de vorming van technisch talent, zonder specifieke voorkennis of werkervaring.”