Back to all initiatives

essenscia vlaanderen en Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) hebben de handen in elkaar geslagen voor STEMfluencers, een nieuw project om meer meisjes en jongens warm te maken voor een boeiende toekomst in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Vanaf het schooljaar 2021-2022 geven jonge medewerkers uit de sector gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs, ASO én TSO om zo jongeren te inspireren voor de wondere wereld van techniek, chemie en wetenschap.

Alle studies en enquêtes maken duidelijk dat bedrijven, zeker in de sector van chemie, kunststoffen, farma en biotech, nood hebben aan jong en divers STEM-talent met een technische of wetenschappelijke opleiding. Toch kiezen nog te weinig jongeren voor een STEM-studie of -beroep doordat ze geen duidelijk beeld hebben van de toekomstkansen of onvoldoende vertrouwd zijn met de diversiteit aan jobs waartoe zo’n studierichting kan leiden.

Daarom zijn essenscia vlaanderen en Vlajo gestart met het project STEMfluencers. Jonge medewerkers uit de sector van de chemie en life sciences trekken naar middelbare scholen en vertellen er op een authentieke manier over hun job en studieloopbaan, hun kijk op de sector en hun persoonlijke visie op duurzaamheid en de oplossingen die sectorbedrijven bieden voor tal van maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat of gezondheid.

STEM Ondernemers voor de Klas laten 2000 leerlingen sector ontdekken

STEMfluencers is complementair met het project STEM Ondernemers voor de Klas dat ook in samenwerking met Vlajo wordt georganiseerd. Alleen komen er bij dat laatste ceo’s en managers uit de sector aan het woord. Op die manier kunnen leerlingen vanuit verschillende invalshoeken de sector beter leren kennen.

Zo hebben STEM Ondernemers voor de Klas tijdens het schooljaar 2020-2021 meer dan 60 gastlessen in scholen in gans Vlaanderen gegeven. Dankzij hen hebben zowat 2.000 leerlingen kunnen kennismaken met de vele innovaties en toekomstkansen in de chemie en life sciences.