Back to all initiatives

Met We Are Chemistry in Vlaanderen en de Jobdays in Wallonië organiseert essenscia gespecialiseerde jobevents om meer technisch en wetenschappelijk talent aan te trekken voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences en bedrijven te helpen om hun openstaande vacatures in te vullen. 

We Are Chemistry, sinds 2011 de belangrijkste jobbeurs in Vlaanderen voor de chemie- en farmasector, is een initiatief van POM Antwerpen met de steun van de provincie Antwerpen en essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. Jaarlijks lokt dit event zowat 500 studenten en werkzoekenden. Door de coronamaatregelen werd voor de editie van 2021 succesvol overgeschakeld naar een volledig online evenement 

De ‘Jobdays Chimie, Plasturgie, Pharma & Biotech’ zijn een gezamenlijke organisatie van essenscia wallonie en de regionale tewerkstellingsorganisaties Actiris en Forem, met de steun van partners als de bedrijvenparken van Luik en Charleroi en de Waalse en Brusselse overheid. De eerste editie in 2020 combineerde een jobbeurs op locatie met een virtuele beurs die gedurende twee weken toegankelijk was via een online platform.  

De tweede editie verliep integraal online en mikte ook op buitenlands talent. Dit gebeurde in samenwerking met AWEX, het regionale agentschap voor internationaal ondernemen. In totaal trok de online jobbeurs zowat 1.500 sollicitanten aan. 

Driedubbele uitdaging 

De chemie en life sciences is in België goed voor meer dan 95.000 jobs, maar de nood aan talent is om drie redenen bijzonder hoog.  

  1. De sector groeit en investeert waardoor er de voorbije 5 jaar meer dan 6.500 jobs zijn bijgekomen. 
  2. Om de vergrijzing op te vangen – bijna 1 op de 3 werknemers in de chemie en farma is ouder dan 50 – moeten bedrijven jaarlijks minstens 2.000 nieuwe medewerkers aanwerven.
  3. Tot slot is de instroom van technisch en wetenschappelijk STEM-talent te beperkt, terwijl de sector steeds meer digitaliseert en productieprocessen almaar complexer worden. In ons land kiest minder dan 1 op de 5 studenten in het hoger onderwijs voor een STEM-studie (Science, Technology, Engineering, Mathematics).