Back to all initiatives

Port of Antwerp heeft de innovatieve plasticzuiger ‘Nul-O-Plastic’ ingeschakeld om de historische vervuiling van plastic pellets of korreltjes in natuurgebied Galgeschoor te lijf te gaan. De vernieuwende stofzuiger werd voor het eerst in gebruik genomen naar aanleiding van World Clean-up Day op 19 september en kan piepkleine plastic korrels en stukjes plastic afval verwijderen zonder de natuur te beschadigen. De machine vormt een aanvulling op de bestaande acties in de Antwerpse haven om te vermijden dat plastic pellets in de natuur belanden.

De Nul-O-Plastic van Envisan, onderdeel van Jan De Nul Group, kwam eind vorig jaar als winnend ontwerp uit de bus van de Galgeschoor Plastic Challenge. Met die innovatiewedstrijd deed Port of Antwerp een oproep naar nieuwe opruimtechnieken voor de kleine kunststofkorreltjes – plastic pellets – die zich doorheen de jaren hebben opgehoopt in natuurreservaat Galgeschoor en die niet met de hand kunnen worden opgeruimd. De speciale stofzuiger moet dit moeilijk toegankelijk getijdengebied proper maken met een minimale impact op flora en fauna.

Door te focussen op de aanpak van de historische vervuiling vormt de Nul-O-Plastic de perfecte aanvulling op de reeds bestaande opruim- en preventie-acties die in de haven worden georganiseerd binnen het kader van ‘Operation Clean Sweep’. Met dat initiatief hebben de Antwerpse haven, de industriebedrijven, de logistieke spelers en de transportsector de handen in elkaar geslagen om te vermijden dat plastic pellets nog in het leefmilieu terechtkomen. Daartoe werd vorig jaar een uitgebreid actieplan gelanceerd met tal van concrete acties en maatregelen.