Back to all initiatives

WeteWaWerkt: in deze videoreeks van Technopolis en de Vlaamse Ondernemers, waar essenscia deel van uitmaakt, tonen acht jonge bedrijfsmedewerkers uit verschillende sectoren wat hun job inhoudt en leggen ze uit welk traject ze hebben afgelegd om uiteindelijk een STEM-beroep uit te oefenen. Het doel: jongeren uit de derde graad secundair onderwijs, die voor een belangrijke studiekeuze staan, inspireren om later voor een STEM-job te kiezen.

Via de videoreeks maken kijkers kennis met acht jongeren, die elk een heel diverse achtergrond hebben, die werken bij toonaangevende bedrijven uit verschillende sectoren zoals chemie, bouw, hout en textiel, technologie, transport, voeding en de uitzendsectoren. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn dagelijks met STEM bezig en dragen zo hun steentje bij aan een meer duurzame toekomst. Ze praten rechtuit over hun professionele ervaringen en uitdagingen, tonen waarmee ze elke bezig zijn en leggen uit welk parcours ze hebben afgelegd.

Door een positief beeld te scheppen van wat het precies betekent om in een bedrijf een STEM-beroep uit te oefenen, trachten de Vlaamse Ondernemers en Technopolis een brug te bouwen tussen jongeren en de bedrijfswereld. Op die manier willen ze de instroom van jonge STEM-talenten stimuleren en jongeren aanmoedigen om in zichzelf te geloven en hun talenten maximaal te ontplooien.

Ongewone carrièreswitch

Dat het parcours van de jonge medewerkers wel eens wil afwijken van de geijkte paden, bewijst het verhaal van Gerben. Na zijn bacheloropleiding Journalistiek ging hij een paar jaar aan de slag in de bouwsector. Via een vriend leerde hij de technische opleiding Chemische Procestechnieken kennen waarbinnen hij resoluut koos voor duaal leren. Het betekende zijn springplank naar een job als procesoperator bij zijn stagebedrijf, INEOS Oxide.

WeteWaWerkt stimuleert jongeren dus niet alleen om STEM te studeren, maar toont tegelijk ook dat je later nog steeds met STEM aan de slag kan, ongeacht je studies of voortraject.

De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen 18 werkgeversorganisaties, waaronder essenscia.